Frotage
Inom konsten och bildskapande är "frotage" en teknik som utvecklades av den surrealistiska konstnären Max Ernst på 1920-talet. Det innebär att man placerar ett papper över en strukturerad yta, som till exempel träbark eller texturerad tyg, och sedan gnider med blyertspenna eller krita över papperets yta. Genom denna process överförs de texturerade detaljerna från det underliggande materialet till papperet och skapar en unik och abstrakt bild.
Frotage är en metod som utforskar möjligheterna att skapa slumpmässiga och intressanta mönster och texturer och har använts av många konstnärer för att skapa konstverk med en unik visuell känsla. Det är en del av konstens teknik som utforskar de omedelbara och intuitiva aspekterna av skapande.
Uppgiften: Frotage
Du ska plocka dina egna valda löv på skolgården. Sedan med tekniken “Frotage” utifrån instruktionerna skapa en bild med “höstkänsla” i färg och form i storleken av A4 och med
caryon kritor.
Tidsramen är 2 lektioner.
Inlämnad uppgift läggs i din digitala bildmapp.
Utifrån det centrala innehållet i läroplanen så bedöms i denna uppgiften:
Bildframställning
Betygskriterier för betyget E i slutet av årskurs 6
Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer.
I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt.
Utifrån syftet med bildarbetet och någon idé väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.
Eleven beskriver bilders innehåll och funktion på ett enkelt sätt.